MUHASEBE VE PAYLAŞIMIN BAŞKENTİ 
Ana Sayfa   |  Dökümanlar Excel Programları  Oda ve Türmob Seçimleri  Pratik Bilgiler  |  İletişim


 


Smmm olma şartları değişmelidir . . .

 SMMM olabilmek için dört yıllık mezun olmak gerekiyor bunda sorun yok ama bence dört yıllık muhasebe bölümü açılmalı ve sadece bu mezunlar SMMM olabilmeli. Ve bu bu muhasebe bölümünde de muhasebeyi ilgilendiren her şey ders olarak verilmeli.Şimdiki mevcut kanunumuza ve değişimden sonraki yeni kanunumuza göre hiç muhasebe dersi verilmeyen maliye hukuk vb.. birçok bölüm bile smmm sınavlarına girebiliyor. Bu bence eğitimsiz ezberci sadece sınavı geçip smmm olma anlayışıdır. Daha kalifiye bir meslek için bu şart. Sadece dört yıllık muhasebe mezunları smmm olabilmeli. Biraz daha ayrıntıya inersek teknik lise mezunları kaba bir tabirle bu işi çekirdekten öğrenenler ise öss sınavlarında dört yıllık muhasebe bölümlerine girdiklerine bırakın puan düşmesini eklenmelidir bile.Çünkü bu arkadaşlar lise hayatı boyunca işi gücü muhasebe. Amacımız düzgün kalifiye bir meslekse yapılması gereken budur.

Bu şekilde olmazsa her önüne gelen bölüm smmm stajerlik sınavına girebilirse arz fazlası olur talepte sabit kaldığı için mesleğin değeri düşer. Talebi arttıramayacağımıza göre arzı azaltmalıyız. Arzda nasıl artar ya dediğim gibi sadece dört yıllık muhasebe mezunlarının smmm olmasıyla yada sınavları daha da zorlaştırarak bence birinci şık en doğrusu. Çünkü önüne gelenin muhasebe olabilmesi bu mesleğin kalitesinide düşürür.  

Bu konuda farklı yorumlar var a.ö.f mezunları smmm mezunları olamasın diyenler var. Olayı a.ö.f mezunları bazında değil de bu şekilde yorumlarsak daha iyi olur. Çünkü a.ö.f ‘lerde üniversite düzeyinde ve iktisat,işletme,maliye vb.. mezunları veriyor.  

Konuyu özetleyecek olursak üniversitenin iktisat,işletme,hukuk,maliye vb. bölümlerini bitirenlerin smmm olması yerine dört yıllık muhasebe bölümünün kurulması ve burayı bitirenlerin smmm olması gerekmektedir.  

Ortada bir sorun var bu herkes tarafındanda biliniyor fakat kimse bir şey yapmıyor. Kimse tepki göstermiyor. Meslek mensupları olarak kendi ekonomik kavgamızla uğraşırken mesleğimiz sorunlarıyla baş başa kalıyor.

01.05.2008 SMMM Ali ERBİR


Mesleğin geleceği için buradayız . . .